Najčešća pitanja

 1. Kako se uzgaja mikrobilje?

  Da biste uzgajali mikrobilje, potrebna vam je idealna kombinacija semena, medijuma za rast, temperature, vode i sunčeve svetlosti. U zavisnosti od useva, krajnji proizvod možete uzgajati u roku od nedelju dana do mesec dana.

 2. Razlika između mikrobilja i klica?

  Razlika između mikrobilja i klica postaje jasna kada se uporede načini proizvodnje. Mikrobilje se gaji u stakleniku, na primer na stolovima pod sunčevim zracima, što je poželjno jer se na taj način najefikasnije koristi prirodni izvor energije (sunce). Ponekad se mikrobilje takođe uzgajaju vertikalno pod veštačkim svetlom u takozvanim „vertikalnim farmama“. Mi naše proizvode prodajemo kao žive biljke. To znači da biljke i dalje rastu u medijumu za uzgoj i da će nastaviti da rastu sve dok ih krajnji korisnik ne poseče. Na taj način ukus, izgled i hranljive materije ostaju u najoptimalnijem stanju. Iako je seme mikrobiljke jestivo, biljka se često jede bez semena jer se mikrobiljka seče.

  Klice pasulja su dobar primer klica. Klice pasulja klijaju na visokoj temperaturi i vlažnosti u velikim bubnjevima koji se neprekidno rotiraju. Ne koristi se medij za rast. Pošto je krajnji proizvod još uvek vezan za seme, često se jede kao celina.

 3. Da li je naše mikrobilje organsko?

  Probaj Prirodno još uvek nije, ali nastoji da bude 100% organski uzgajivač. Za organski uzgoj mikrobilja potrebno je: organsko seme, organski sertifikovani medijum, voda (bez đubriva, koristeći samo organska đubriva kada je potrebno) i sunčeva svetlost.

 4. Da li će mikrobilje nastaviti da raste nakon što se iseče?

  Biljci su potrebni listovi da rastu. Ako se sve lišće odseče, biljka više neće moći da crpi snagu od sunca i njen rast će prestati.

 5. Da li je mikrobilje zdravo?

  Mikrobilje je povrće u određenoj fazi rasta. Povrće sadrži minerale, vitamine i vlakna i na osnovu toga je veoma zdravo. Sve vrste povrća (a samim tim i svi Probaj Prirodno proizvodi) sadrže sopstveni asortiman hranljivih materija. Zdravstveni efekti ovih hranljivih materija i dalje su teško izmerljivi.

 6. Odakle potiču biljke i njihovi ukusi?

  Arome u Probaj Prirodno proizvodima su potpuno prirodne; nijedan ukus nije „dodat“. Sav ukus koji biljka ima već je genetski sadržan u semenu. Zato je posebno iznenađujuće da postoji toliko mnogo ukusa za koje još ne znamo.

 7. Kako mogu najbolje čuvati Probaj Prirodno proizvode?

  Neki proizvodi moraju se čuvati na hladnom, a drugi na toplom, što se često može pratiti po vrsti biljaka. U principu, poželjno je skladištenje na hladnom; zaustavlja rast. Međutim, biljke iz toplih krajeva imaju minimalnu temperaturu. Bosiljak, na primer, pocrni kada se čuva na hladnom. Zato tople sorte kao što je bosiljak treba čuvati van frižidera na temperaturi od 12-16°C.

 8. Da li moram da zalivam mikrobilje?

  Da bi mikrobilje bilo u optimalnom stanju, medijum za gajenje mora ostati vlažan. Da li se medijum suši? Potrebno je zaliti mikrobiljku sa jednom čašom vode. Na ovaj način možete uživati u svežoj biljci što je duže moguće.

Niste pronašli odgovor? Potrebna Vam je pomoć?

Imamo rešenje. Jednostavno nas kontaktirajte i neko iz našeg tima će da Vam odgovori u narednih 24 sata.